środa, 13 marca 2013

Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym :)

Dziś post dla łasuchów :) W związku z tym, że wraz z chłopakiem jesteśmy miłośnikami włoskiej kuchni, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na jedno z naszych ulubionych dań.


Do przyrządzenia dania na 4 osoby będą nam potrzebne:
- makaron Cannelloni
- oliwa
- passata (bądź jakikolwiek przecier pomidorowy)
- 500g mięsa mielonego :) (rodzaj już jest decyzją indywidualną)
- cebula
- czosnek
- zioła prowansalskie
- ziarenka smaku czy inne przyprawy
- pieprz
- ziele angielskie

Zaczynamy od krojenia cebuli w kostkę i siekania czosnku (jego ilość zależy od preferencji).


Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, czekamy aż się zeszkli i dodajemy czosnek!


Do takiej mieszanki dodajemy mięso. Czekamy aż zmieni kolor, następnie możemy przyprawiać. W przypadku przypraw też musimy kierować się własnymi kubkami smakowymi. Nie każdy lubi to samo. Ja dodałam ok. 1 płaskiej łyżeczki ziarenek, sporo pieprzu i kilka ziaren ziela angielskiego.



 W takiej formie przykrywamy mięso i zostawiamy, by mogło się dusić i przesiąknąć naszymi przyprawami.

My w tym czasie zajmiemy się przygotowywaniem sosu. Rozpoczynamy od wlania przynajmniej połowy naszej passaty do rondelka.


Gdy już się zagrzeje dodajemy posiekane ząbki czosnku (proponuję 2/3 ząbki). 


Następnie doprawiamy do smaku pieprzem, odrobiną soli oraz ziołami. Jeżeli macie możliwość korzystania ze świeżych ziół zdecydowanie polecam. Smak będzie wtedy bardziej intensywny.




Zostawiamy na małym ogniu na kilka minut i gotowe! :)

Gdy mięso i sos gotowe czas na małą zabawę. Wypełniamy nasze cannelloni mięsem, układamy w naczyniu i polewamy sosem. Można opcjonalnie posypać serem :)






Tak gotowe danie wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 150-180 stopni :)

Niestety zdjęcia gotowego dania są już gorszej jakości, gdyż nie mogliśmy się powstrzymać i musieliśmy skosztować! :P Takie łasuchy z nas niestety :)


Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu! Smacznego!

Ola

15 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ale ja niestety nienawidzę mięsa mielonego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Droga, nadzienie może być dostosowane do Ciebie i składać się z samych warzyw :) Pozdrawiam,
      Ola

      Usuń
  2. To jest przepyszne !! Musze się przyznać ale nigdy nie robiłam ani nie jadłam Canelloni a tak bardzo kusi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może warto spróbować :) Serdecznie polecam! :)
      Ola

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Haha :) Zapraszam :) Cieszę się, że przepis się podoba :)
      Ola

      Usuń
  4. Witam. Chciałabym zaprosić Cię na "Książeczki synka i córeczki" oraz na "Babylandię" na dwie zabawy, w obu do wygrania ciekawe książki, ale nie tylko, bo jest również kilka sztuk biżuterii hand-made i drobiazgów do tworzenia biżuterii :) Nie chce narażać się wklejając bezpośrednio linki, ale jeżeli byłabyś zainteresowana to blogi znajdziesz w moim profilu :) Może miałabyś ochotę wziąć udział? Nie żebym namawiała, po prostu polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedys robilam kilka razy, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. :) Cieszę się bardzo! Ostatnio zainspirowała mnie Place of Woman do pieczenia ciasteczek owsianych :) Przepis pojawi się wkrótce :) Musze upiec kolejne i zrobić zdjęcia :P Niestety wszystkie zostały spałaszowane w ekspresowym tempie! Pozdrawiam,
    Ola :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychaa ! ;* Zdecydowanie będę tutaj częściej zaglądać ;)
    Dodaję do obserwowanych . ;d

    Zapraszam również do mnie :
    http://alittlebookofbeauty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam cannelloni :) robię podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jesteśmy ciekawe Waszych opinii dlatego bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, na które odpowiadamy poniżej.
Nie jesteśmy zainteresowane opcją "obserwowanie za obserwowanie" - jeśli podoba Ci się nasz blog - obserwuj. Odwiedzamy wszystkie blogi, więc jeśli spodoba nam się Twój, na pewno będziemy go śledzić ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...