niedziela, 15 grudnia 2013

Świąteczne wypieki


Przygotowania do świąt idą pełną parą. Wyciągnięte z szuflad zostały wszelkie świąteczne przepisy, a więc wielkie gotowanie czas zacząć! Wśród mnóstwa kartek z przepisami znalazłam wskazówki dotyczące świątecznych pierniczków, bez których nie umiem sobie wyobrazić Wigilii. Talerz takich pyszności i szklanka ciepłego mleka to po prostu niebo w ustach!

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 łyżki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 średnie jajko (dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
ok. 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka


Co robimy:
Mąkę należy przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.

Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.

Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.


Kilka rad, żeby wszystko się pięknie udało:
Im grubsze pierniczki tym lepiej miękną. Cieniutko rozwałkowane pierniczki są chrupiące i mogą już nie zmięknąć. Jeśli po wyjęciu z piekarnika pierniczki były wyrośnięte, grubsze i miękkie w środku, później też zmiękną po początkowym stwardnieniu. Jeśli po wyjęciu z piekarnika (cienkie pierniczki i przepieczone) są suche i kruche, raczej już nie zmiękną.
Nie należy zbyt długo piec pierniczków, gdyż staną się suche i mogą nie zmięknąć. Lepiej nie przekraczać czasu podanego w przepisie, jeśli pieczemy na 2 blaszkach, wówczas być może czas ten trzeba będzie skrócić. Pierniczki wyjmujemy z piekarnika gdy są miękkie.

Podczas rozwałkowywania ciasta lepiej nie podsypywać bardzo dużo mąki, aby nie zrobiło się za twarde. Ciasto nie powinno się kleić, więc pewna ilość mąki będzie potrzebna. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kruchego, jeśli wyjdzie za rzadkie, pierniczki mogą się rozchodzić podczas pieczenia i nie trzymać kształtu.

Dekorację robimy przed samym podaniem, gdy pierniczki będą już miękkie.

Macie swoje ulubione świąteczne przepisy? Podzielcie się nimi z nami!

Pozdrowienia,
Asia

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

5 komentarzy:

  1. u mnie pierniki czekają już na święta od początku grudnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę, ja ostatnio nie mogę się zmotywować do pieczenia.
      Pozdrawiam,
      Asia

      Usuń
  2. Nie lubię pierników (wiem-jestem dziwna :) ) ale wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubisz pierników?! Wow! Rzadko słyszę takie stwierdzenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Jesteśmy ciekawe Waszych opinii dlatego bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, na które odpowiadamy poniżej.
Nie jesteśmy zainteresowane opcją "obserwowanie za obserwowanie" - jeśli podoba Ci się nasz blog - obserwuj. Odwiedzamy wszystkie blogi, więc jeśli spodoba nam się Twój, na pewno będziemy go śledzić ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...