czwartek, 24 stycznia 2013

Zimno? Czas na rozgrzewkę!



Zima daje w kość, nie da się ukryć. I szczerze mówiąc, mam już dość. Pięć swetrów pod płaszczem sprawia, że wyglądam - i czuję się - jak cyborg, ale bez tego ani rusz! Najlepiej byłoby, gdybym nie musiała nigdzie wychodzić, mogła zostać w domu, pod kocem, z kubkiem zimowej kawy lub filiżanką gorącej, aromatycznej czekolady. Żeby ułatwić Wam (i sobie) zrealizowanie tego planu, chciałam podzielić się z Wami przepisami, które umilą długie zimowe wieczory.

Prawdziwa czekolada na gorąco



Składniki:
1 litr mleka
200 g pokruszonej czekolady
3/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
cynamon do smaku
cukier waniliowy do smaku

Co robimy: Doprowadzamy mleko z przyprawami do wrzenia (ale nie gotujemy). Wrzucamy czekoladę. Mieszając, czekamy aż się rozpuści. Odcedzamy czekoladę i podajemy podgrzaną.

Ten przepis wystarcza na 4 do 6 porcji, bo jak gorąca czekolada to tylko w gronie najbliższych!
Istnieje również szybsza opcja: wrzucamy tabliczkę czekolady do metalowej miseczki, fundujemy jej kąpiel wodną, dolewamy mleka tylko tyle, by nie była zbyt gęsta, dodajemy przypraw według uznania (pieprz, chili, cynamon, kardamon, co kto lubi) i gotowe! To naprawdę wersja instant!



Drugi przepis na syberyjską zimę to kawa z cynamonem, która jest równie łatwa w przygotowaniu. 
Co robimy: Przygotowujemy kawę według uznania (jak lubimy rozpuszczalną to rozpuszczalna albo z ekspresu). Do rondelka wlewamy mleko, cynamon i cukier. Podgrzewamy i dodajemy kawę. Gotowe! Do tego ciasteczko i można lepiej zacząć dzień.



A na wieczór - grzane wino! Wspaniałe! Nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru! Jakiś czas temu odkryłam, że firmy Kamis i Prymat oferują przyprawy do grzanego wina. Tak więc z oferty Kamis mamy do wyboru przyprawę do grzańca imbirowego z cytryną, grzańca korzennego z cynamonem, grzańca malinowego z kardamonem (oj, ten chciałabym spróbować!) oraz tradycyjną przyprawę do grzańca. Prymat proponuje nam przyprawę do grzanego piwa i wina, choć ta jest bardziej ostra niż produkty Kamis. 

Kiedy już wybierzemy przyprawę, kupujemy czerwone wytrawne wino (wg. mnie takie najlepiej łączy się z przyprawami, przez co uzyskujemy odpowiedni smak), wlewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy przypraw, chwilkę czekamy i gotowe! Imprezę czas zacząć!



Mam nadzieję, że dzięki tym przepisom łatwiej przetrwacie te zimowe dni. A może Wy macie jakieś sposoby na rozgrzewkę? 

Asia

12 komentarzy:

  1. ja uwielbiam gorącą czekoladę i kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak, kakao (np. z płatkami migdałowymi) - pycha! :)

      Pozdrowienia,
      Asia

      Usuń
  2. Obserwuję i liczę na rewanż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i do usłyszenia! :)

      Pozdrawiam,
      Asia

      Usuń
  3. UWIELBIAM TE ZDJĘCIA!!!


    Pozdrawiam Kadik

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. A napoje jakie pyszne! :) Akurat na taki mroźny dzień jak dziś.

      Pozdrowienia,
      Asia

      Usuń
  5. Dziękuję za rzeisy ! Na pewno z któregoś jak nie ze wszystkich, skorzystam!

    zaprasazam :)

    theladyaleks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto! Asi przepisy są zawsze wyśmienite.
      Pozdrawiam,
      Ola

      Usuń
  6. świetne i pyszne przepisy :) mój ulubiony to bąbelkowa gorąca czekolada :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteśmy ciekawe Waszych opinii dlatego bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, na które odpowiadamy poniżej.
Nie jesteśmy zainteresowane opcją "obserwowanie za obserwowanie" - jeśli podoba Ci się nasz blog - obserwuj. Odwiedzamy wszystkie blogi, więc jeśli spodoba nam się Twój, na pewno będziemy go śledzić ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...